Informatie over risico's van tatoeages / Nazorginstructies voor tatoeages.

Bron: GGD

_______________________________________________________

Je bent van plan een tatoeage te laten aanbrengen. De GGD vindt het van belang om je van te voren te informeren over een aantal mogelijke risico,s. Omdat het bij het aanbrengen van een tatoeage gaat om een huiddoorborende handeling moet door een juiste werkwijze en een juist gebruik van de apparatuur voorkomen worden dat je besmet wordt met bloedoverdraagbare ziekten, zoals Hepatitis B en C. Daarnaast kunnen door slechte verzorging en onhygiënische behandeling (zowel door jezelf als door de behandelaar) wondinfecties ontstaan die schadelijk zijn en je tatoeage er niet mooier op maken. Onder de 16 jaar wordt een tatoeage sterk afgeraden. Voordat je een tatoeage laat aanbrengen wordt je gevraagd een toestemmingsformulier (een verklaring) in te vullen. In dit toestemmingsformulier staan o.a. een aantal vragen over je gezondheid. Het invullen van het toestemmingsformulier is voor je eigen veiligheid. Het toestemmingsformulier blijft in het bezit van de tatoeëerder en wordt vertrouwelijk behandeld.

Het aanbrengen van een tatoeage.

Tijdens het aanbrengen van een tatoeage worden met kleine naalden inkt- en pigmentstoffen onder de huid aangebracht. Hierdoor ontstaat een voor het leven blijvende afbeelding. De inkt en pigmentstoffen moeten aan strenge eisen voldoen. Dit wordt gecontroleerd door de VWA, Keuringsdienst van Waren. Voordat de tatoeage wordt aangebracht, wordt de huid schoongemaakt en gedesinfecteerd. Zonodig wordt de huid geschoren. Dit moet gebeuren met een nieuw wegwerpscheermesje. Het aanbrengen van een tatoeage moet zo hygiënisch mogelijk gebeuren. Dat wil zeggen; de naald die door je huid gaat, mag niet eerder gebruikt zijn, moet uit een steriele verpakking komen en mag niet met de blote handen worden aangeraakt. De inkt die gebruikt wordt moet eveneens steriel zijn. De inkt die voor jou gebruikt wordt zit in kleine inktcups en mag alleen voor jou worden gebruikt. Overgebleven inkt wordt weggegooid. Tijdens het aanbrengen van de tatoeage worden tissues gebruikt. Uiteraard moeten de tissues schoon zijn en direct na gebruik worden weggegooid. De tatoeëerder draagt tijdens het aanbrengen van je tatoeage handschoenen en vervangt deze handschoenen telkens als hij of zij iets anders aanraakt dan het tatoeëerapparaat, een tissue of je huid. Na afloop wordt de getatoeëerde plek verzorgd en afgedekt.

Het verzorgen van de tatoeage.

Een pas aangebrachte tatoeage is vergelijkbaar met een schaafwond. De wond die door het tatoeëren is ontstaan heeft tijd en zorg nodig om te genezen. Met een goede verzorging is de wond na ca. 1 week genezen. Je krijgt van de tatoeëerder mondelinge en schriftelijke instructie mee hoe je de tatoeage moet verzorgen. In de instructie moet o.a. staan dat je bij klachten (hevige roodheid, zwellen, pussen, wondvocht) contact op moet nemen met je huisarts. Gedurende de genezingstijd raden wij je aan om niet te zwemmen, niet in bad te gaan (douchen mag wel), niet te zonnebaden (ook niet onder de zonnebank) en geen gebruik te maken van de sauna en/of bubbelbad. Gebruik ook na de genezingstijd op je tatoeage altijd een hoge beschermingsfactor tijdens het zonnen.

Je gezondheid.

Als je lijdt aan een van de onderstaande gezondheidsklachten raadt de GGD je af om een tatoeage te laten aanbrengen. 

* Diabetes. *Hemofilie. *Chronische huidziekte. *Contactallergie. *Immuun stoornis. *Hart- en vaatafwijkingen. *Bij het gebruik van antistolling middelen. *Op plaatsen waar je plastische chirurgie of radiotherapie hebt ondergaan. *Op plaatsen waar zich bulten, donkere moedervlekken, zwellingen of andere vormen van irritatie op je lichaam voordoen.

Tijdens het aanbrengen van de tatoeage mag je niet onder invloed van alcohol of drugs zijn. Ook indien u zwanger bent, wordt het aanbrengen van een tatoeage afgeraden. Zorg dat je goed uitgerust bent, goed hebt gegeten en breng de tatoeëerder op de hoogte van zaken waarvan je denkt dat deze belangrijk zijn ( bijvoorbeeld medicijngebruik, allergieën, overgevoeligheidsreacties, onder behandeling zijn van en dermatoloog e.d).

Richtlijnen.

In Nederland geldt een wet die van toepassing is op het zetten van tatoeages. Het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid heeft hygiënerichtlijnen opgesteld en de tatoeëerders zijn verplicht deze richtlijnen na te leven. De GGD en Keuringsdienst van Waren controleren jaarlijks of de tatoeagestudio,s zich houden aan de richtlijnen.  

Nazorg.

Vanaf 1 juli 2006 zijn de nazorginstructie van tatoeages wettelijk vastgelegd en mag hier niet meer vanaf geweken worden.
Wij mogen bijvoorbeeld geen zalf meer aan je meegeven en de nazorgregeltjes wijken hier en daar af van wat we tot nu toe gewend waren.
Het voordeel hiervan is wel dat elke tattoostudio in Nederland het zelfde advies meegeeft.
Hieronder staan de nazorginstructies beschreven door de overheid en wettelijk verplicht vanaf 1 juli 2006.

NAZORGINSTRUCTIE VOOR TATOEAGES
De genezingstijd van een tatoeage bedraagt ongeveer een week. Algemene gezondheid en lichamelijke conditie spelen hierbij een rol.
Tijdens het genezingsproces kan de tatoeage gaan jeuken. Persoonlijke hygiëne is tijdens de genezingstijd van de tatoeage absoluut noodzakelijk. Direct na het tatoeëren is de getatoeëerde plek afgedekt met een wondspray, een steriel kompres of een steriele zelfklevende transparante folie. Als de tatoeagewond met een steriel kompres is afgedekt kunt u het kompres na enkele uren verwijderen en de wond behandelen zoals hieronder omschreven. De wondspray of zelfklevende transparante folie moet u laten zitten totdat de wond genezen is (drie tot zes dagen). U kunt met de wondspray en de folie gewoon douchen. De wondspray slijt er vanzelf af. Als er wondvocht onder de folie ontstaat kan de folie er eerder afvallen.

Nabehandeling van je Tattoo:

  • Laat de folie min. 4 uur zitten, langer mag!
  • Schoonwassen met milde / desinfecterende zeep.(bijv. Sanex)
  • 3x 3 minuten heet spoelen (heet spoelen hoeft alleen na het verwijderen van de folie op de dag van het zetten van de tattoo), tussendoor weer wassen met milde / desinfecterende zeep.
  • Droogdeppen en even laten luchten.
  • Na 10 min. dun insmeren met  Bepanthen (doe dit 2 tot 6 x per dag), GEEN VASELINE!!!
  • De eerste 2 nachten folie om de tattoo heen doen tijdens het slapen (dus niet overdag).
  • De eerste 2 weken niet zwemen of saunabad.
  • De eerste 6 weken niet met je tatoeage in de zon of onder de zonnebank.
  • Heb je vragen, bel ons op 0653329263 en ga niet af op advies van vrienden /kennissen, die tattoeeren niet, wij wel!!!
  • NA 6 WEKEN EVEN LANGSKOMEN VOOR CONTROLE, MOCHT HET NODIG ZIJN WORDT ER OP AFSPRAAK KOSTELOOS  OVERGEKLEURD!!

   

   

  Copyright © Arthurs Tattoo Sneek